Financiële adoptie van kinderen met een mentale beperking in TanzaniaHet ontstaan van het Umoja-Project

In 1999 ging Henny Schuurmans als begeleidster van een studentengroep voor het eerst mee naar Tanzania. In Dodoma werkte Henny voornamelijk als vrijwilligster in de technische school van Don Bosco. Dodoma is de officiële hoofdstad en gelegen in het centrum van Tanzania. Ze leerde intussen verschillende vrijwilligers kennen en samen startten ze het Umoja project op. Ze reisden jaarlijks af naar Tanzania om de technische school verder te ondersteunen en werden daarbij geconfronteerd met de noden van de bevolking.

In 2007 reisde Henny samen met haar zoon naar Shirimatunda, een klein dorpje in de streek van Moshi aan de voet van de Kilimanjaro. Ondanks de grote armoede die ze er aantroffen, werden ze geraakt door de vriendelijkheid en gastvrijheid van deze plaatselijke bevolking. De meeste indruk tijdens dit bezoek, maakte wel de dagopvang van kinderen met een beperking. Dit centrum, bestaande uit enkele schamele lokaaltjes, was werkelijk erbarmelijk. 


Het gezelschap aarzelde niet en bij hun thuiskomst starten ze een nieuw project op om de gemeenshap van Moshi te helpen. Ze doopten dit project het “Umoja-Project”.

Umoja is afgeleid van * Umoja* en betekent eenheid, het één – zijn.


Voor een uitgebreide versie van onze geschiedenis verwijzen wij u naar het online animatieboek of het pdf-bestand dat u hieronder kunt downloaden.

Het begin van Umoja 2009.pdf